De ochtend in Woerden, waar de geur van versgemalen koffie zweeft als een betoverende lokstof boven het station, lijkt het erop dat de espressobar niet alleen reizigers aantrekt, maar ook een bont gezelschap van harige viervoeters en hun eigenzinnige baasjes.
De dag start met de onnavolgbare Moos. Deze hyperactieve Labradoodle is een koekjes-addict van formaat. Aangelijnd stuitert hij opgewonden naar de espressobar en zodra hij het fietspad oversteekt, is Moos niet meer te houden. Dolenthousiast, alsof we elkaar wel 23 dagen niet gezien hebben, komt hij mijn kant opgerend. Hij heeft geen interesse meer in de wereld om hem heen. Een dikke knuffel aan mij en een hoog zwaaiend pootje later is hij op zoek naar zijn speciale koekje. Dat een van zijn baasjes de trein richting werk neemt, ontgaat Moos volledig. Als ik haar gedag zeg, kijkt hij hooguit nog een keer naar haar, maar zijn focus blijft op het ultieme doel: de lekkernij. Speciaal voor Moos schenk ik ook doggichino’s. Geen idee of dat binnen zijn dieet past, maar dat bekertje warme melk is een ware traktatie voor hem. Als Moos klaar is met zijn doggichino ruimt zijn andere baasje, als een goed afgerichte assistent, de verscheurde beker van Moos op. Samen gaan ze, Moos in een vrolijke dribbel, richting huis. Later in de ochtend komen Alida en haar vrolijke metgezel, Floor. Ze zijn als een onafscheidelijk duo, met Floor als de onbetwiste hoofdpersoon van het huishouden en Alida als haar sidekick. Iedereen kent Floor, en naast haar dagelijkse versnapering ontvangt ze een overvloed aan knuffels van de espressobarbezoekers. Ze is als een beroemdheid op vier poten en geniet van alle aandacht die ze krijgt. Floor en Alida hebben een ware fan schare. Als zij er zijn zie ik altijd wel mensen die speciaal voor hen komen. Zoals Beau, een Cavalier-Kingcharles spaniël die tegenover het station woont. Floor pakt echt haar moment, Beau komt in het loopje voorbij. Voor zijn baasje is er geen ontkomen aan, een verplichte stop bij de espressobar. Een snelle snuffel van Beau aan Floor en door met een koekje to go. Naast deze viervoeters zie ik geregeld Bas, Morris, Takkie en komt heel af en toe Cato, de luxe hond die met de auto naar het station komt. Louie is inmiddels verhuisd, maar bij lekker weer komt hij nog wel eens voorbij. Voor een kletspraatje en een weemoedige blik op zijn oude huis. En dan zijn er nog die niet stoppen bij de koekjeslade. Zoals een teckel met haar privéchauffeur die zijn baasje bij het station afzet. Vanaf de achterbank verteld deze diva hele verhalen zodra de passagier uit de auto stapt. Met haar koppie bij het raam en pootjes op de leuning van de deur, een grappig silhouet, kijkt ze statig en blaft ze zolang tot haar chauffeur weer verder rijdt. Andere koffieklanten op weg naar hun werk worden onbedoeld deel van dit leuke schouwspel. En zij die een hond hebben zie ik bij mooi weer, op hun vrije dag, van hun vaste wandelroute afwijken en komen zij samen met hun geliefde huisvriend en 'coffee to stay' en lekkernij halen. De vraag blijft: komen de honden voor de koekjes, of de baasjes voor de koffie? Het is in ieder geval een gezellige mix van geurige koffie, kwispelende staarten, en vaste ochtendrituelen bij station Woerden, zuid plein! Barista Marlies februari 2024
2 Opmerkingen
In het verleden had de Bijenkorf haar distributie en trainingscentrum in Woerden, waar medewerkers uit het hele land op maandagen samenkwamen voor een leerzame dag. Er zijn meer trainings- en conferentiecentra in Woerden, en soms fungeer ik als gids voor bezoekers die de weg zoeken. Bezoekers van deze locaties lopen vaak mee in de stroom van de treinreizigers, onopvallend tussen de forenzen die hun dagelijkse weg vervolgen. Tot ongeveer 10 meter buiten het stationsgebouw. Ik merk dat ze dan zoeken naar aanwijzingen, hun telefoon raadplegen of de plattegrond checken. Wanneer de drukte bij de espressobar het toelaat, begroet ik deze verdwaalde zielen vriendelijk en bied ik mijn hulp aan. Een glimlach en een dankjewel zijn vaak mijn beloning. Bijenkorf-medewerkers daarentegen komen als een zwerm zoemende bijen uit de trein, druk pratend vliegen zij weg naar buiten. Ondanks dat ook hun korf niet op een prominente locatie is en zij helaas ook geen eigen station hebben, verwachten ze bij de uitgang van station Woerden meteen het voor hen vertrouwde logo te zien. Op z’n mist borden. Ook deze verdwaalde bijtjes begroette ik vriendelijk en fungeerde ik als persoonlijke gids. Op een warme zomerochtend, gekleed in een bonte mix van outfits, dalen reizigers af van de station trap. Sommigen lijken rechtstreeks naar het strand te gaan, een kwestie waar ik verder geen commentaar op geef. Op een afstand volgt een groep hard pratende en lachende mensen. Voordat de laatste van hen door de poortjes gaat, roept een jongeman voorop, gekleed in de komende herfstmode-trend, afgestyled met jas, opmerkzaam uit: "Kijk dan! Zo schattig, ze hebben hier zelfs zo'n klein koffieautootje!" Hoewel deze persoon tegenwoordig wellicht als influencer zou worden bestempeld en mijn "kleine koffieautootje" misschien op zijn tijdlijn zou verschijnen, was het nog in een tijd van tastbare volgers die niet werden overstemd door social media. De mobiele espressobar werd niet vastgelegd op foto. Met een vriendelijke glimlach ontving ik meer opmerkingen over het 'kleine autootje' en zelfs een bestelling. Terwijl ik de bestelde flat white bereidde, vroeg de hippe jongeman zich hardop af of ze in Woerden überhaupt wel zouden weten wat dat was, doelend op het drankje. Het kon niet anders dan dat deze honingbij afkomstig was van Bijenkorf vestiging Amsterdam en nam ik aan dat hij zelden buiten de stadskorf kwam. Om hem extra welkom te heten in het voor hem ogenschijnlijk provinciale Woerden, had ik een speciale Amsterdamse hippe prijs kunnen rekenen. Dat liet ik echter na, samen met het aanbieden van een stempelkaart, de kans was klein dat hij nogmaals naar Woerden zou komen. Met de koffie in zijn hand bleek dat hij, noch zijn volgers, wisten waar de door hun gezochte korf was. Ik keek hen met een pokerface aan en zei: "Geen idee, misschien volg je gewoon de geur van luxe en design?" ter info: Per 2019 is het nieuwe dc en trainingscentrum van de Bijenkorf in Tilburg gevestigd. Barista stories by Barista Marlies, februari 2024 Hartje in de koffie
Het is 6.45 uur, de duisternis omhult het windstille en na lange tijd droge weer. Bij het openen van de Piaggio verlicht ik het verlaten stationsplein. De espressomachine straalt warmte uit. Ik zet de vlag op en alles lijkt te wijzen op een doorsnee donderdag in november. Een man wandelt voorbij, en in de verte ontwaar ik een zwak fietslampje. De fietser nadert snel en begroet me. Het is een klant, zij het geen vaste klant. Anders zou ik onmiddellijk actie hebben ondernomen om een coffee to go voor haar te bereiden. De dame van de fiets nadert met stevige passen en vraagt met een diepe zucht of ik al geopend ben. Aan alles merk ik dat ze al een hele dag achter de rug heeft. Terwijl ik haar bestelling klaarmaak, informeer ik naar haar welzijn. Ze heeft slecht geslapen. Gisteravond heeft ze vol spanning gewacht op de eerste exitpolls van de verkiezingen. Ik realiseer me dat ik dat ook heb gezien, maar er verder niet meer aan heb gedacht. Tijdens deze gedachte vertelt ze mee dat het land verloren is. Hoe hebben mensen zo kunnen stemmen? De consequenties daarvan zijn onvoorstelbaar, en hoe kan het dat een persoon (ik deel geen details van de exacte omschrijving) zoveel stemmen heeft gekregen? Ik schrik en probeer een extra mooi hartje te creëren in haar bestelde cappuccino. Wellicht stelt het haar gerust. De dame pakt een zoetje en grist een roerstaafje uit de pot. Vakkundig roert ze het melkhartje, ongezien, door de koffie. Ze vervolgt haar weg. Ik maak een cappuccino voor mezelf. Hierbij oefen ik extra op het vormen van een prachtig melkhartje. Na dit gesprek kan ook ik een het goed gebruiken. En wat ik heb gestemd? Dat is niet aan de orde. Ik ga vandaag extra mijn best doen om een oprechte een beker vol vrolijkheid! te serveren. Barista stories by Barista Marlies (02-24) Ren je rot!
Dat is het ochtendritueel bij de espressobar. In de vroege uurtjes lijken de minuten sneller te sprinten dan menig trein. Als je dan toch een gaatje vindt voor een bliksemsnelle koffie to go, met een minuut heb je je cappuccino, netjes betaald en een stempel op je spaarkaart. Dekseltje erop en je kan met je OV-kaart in de hand richting de trein. Rond half negen wordt het toneel anders. Er daalt een soort rust neer, alsof de ochtendspits even een koffiepauze neemt. Als doorgewinterde barista herken ik deze gezamenlijke adempauze door de jaren heen. Er komt een type klant die ogenschijnlijk geen haast heeft. Veelal hebben zij de eerste beproeving van de dag net volbracht, de kids. Als ze bij de espressobar komen zijn die afgezet bij school en blazen de ouders uit bij een koffie. De coffee to go transformeert tot een coffee to stay. Deze tijd wordt zonder twijfel gebruikt om even bij te tanken en de batterijen op te laden voor de rest van de dag. Als de zon schijnt is het drukker en sluiten er ook buurtgenoten en andere voorbijgangers aan. Laatst nog hoorde ik een ouder op een bomvol stationsplein dit treffend verwoorden: het lijkt hier wel een ‘voorwerkse opvang’. Het idee dat de espressobar een "voorwerkse opvang" is, waar mensen zich kunnen voorbereiden op de hectiek van de werkdag, is een interessante en humoristische observatie. Ik serveer dus niet alleen koffie, maar draag ook een beetje bij aan het welzijn van de klanten door een moment van ontspanning te bieden. Ga je richting je werk, of kom je zomaar langs? Je bent altijd welkom bij de voorwerkte opvang Woerden – inschrijven is niet nodig. Marlies HOLD YOUR ESPRESSO CUPS, FOLKS!
Hold your espresso cups, folks! Hier is het verhaal van mijn epische ommezwaai. Ik neem je mee terug naar 2013. Zomer, terrasje, Toscaanse middagzon aangevuld met een wijntje. Dit moest de vakantie zijn waarvan ik terugkom met nieuwe ideeën. Wat ik ging doen wist ik nog niet, maar dat wat ik aan het doen ben, daar stop ik mee. Ik werkte in de sales, maar mijn laatste werkgever was als een permanente wolk van ellende. Zijn dwaze plannen, onredelijkheid en vooral dat beruchte telefoontje iedere vrijdagmiddag dat als een zang van frustratie mijn hele week overschaduwde. Maar wat zou ik gaan doen? Ik wilde iets voor mezelf, alleen! waar ik zelf verantwoording voor draag, overtuigt dat ik dat zeker kan. Met mensen en een diversiteit aan mensen want dat vind ik leuk. Op de boulevard stond een man met een Piaggio tuktuk. Hij verkocht ambachtelijk Italiaans ijs vanuit het bakje van de Piaggio. Er stond een lange maar gezellige rij. Was het de wijn? de vibe? of wat het dan mocht zijn, maar daar staat het idee. Geen ijs verkopen, daar houd ik niet van. Wijn is een goed idee, maar dat parkeer ik voor een volgende carrière. Koffie! Ik ga koffie verkopen en wel op locatie. Vanuit een Piaggio tuktuk omgebouwd tot mobiele espressobar. Hakken uit, gympen aan. Van 140 km per uur in een te flinke leaseauto naar 35km per uur in mijn Piaggio tuktuk. Mijn eigen ideeën van idealen die ik net zo snel kan aanpassen als een koffiebestelling maar vol enthousiasme en glimlach zoals die meneer op de boulevard in Marini di Massa zijn ijs verkocht. Nu 10 jaar later heb ik ontelbare koffie creaties geserveerd. Aan forenzen bij NS station Woerden of willekeurige voorbijgangers, op feesten, aan ministers, BN’rs. Gewone mensen op straat, bij bruiloften, herdenkingen en uitvaarten. Introducties, beurzen en in menig (auto)showroom. Tussen stoere motormuizen, bij een oud vergaand paleis tussen serieus oud geld, maar ook te vroeg in de ochtend voor de deur van iemand die dag als 50 jarige wakker wordt en dan mij met de espressobar ziet staan samen met alle buren. Hiep hiep hoera… daar wordt je blij van😉. Iedere opdracht of locatie is bijzonder en wat je meemaakt als barista te leuk. Met deze blog neem ik je mee in mijn leven als Barista. 10 jaar barista op locatie, een jubileum waar in 2013 nog weinig mensen geloof in hadden (en ikzelf misschien toch ook niet). Marlies | Barista Marlies Barista&coffee roaster |
Details
Barista marlies Sinds 2013 ben ik barista en sinds maart 2014 sta ik op werkdagen met mijn mobiele espressobar bij Station Woerden. Archieven |