Bezoekers van de espressobar houden doorgaans vast aan hun koffierecept
in de ochtend. Af en toe verandert een klant echter en zijn er trends te bespeuren. Sommige hypes zijn van korte duur, terwijl andere blijvend zijn. Het is logisch dat ik in het najaar en de winter meer warme chocolademelk serveer dan in de zomer. In die seizoenen wordt koffie ook vaker opgeleukt met siroopjes tot zelfs slagroom in de ochtend. Het nieuwe jaar brengt voor vele goede voornemens met zich mee wat ik ook terugzie bij de Piaggio. Zwarte koffie is dan hip, waarna ik na een week of 2 weer de vertrouwde cappuccino of latte m. mag bereiden. In het voorjaar is er een langdurige verandering. Rokjesdag, het door Martin Bril omarmde moderne ijsheiligen. Dat is het signaal voor lente en blote benen komen terug in het straatbeeld. Deze dag is ook de start bij de espressobar voor de 2e ‘minder melk in je koffie’ periode van het jaar. Deze trend houdt langer stand dan die van januari. Uitzicht op de zomer en de daarbij behorende minimalistische kleding is voor veel klanten een betere motivator dan de wilde plannen voor complete lifestyle veranderingen aan de start van het nieuwe jaar. Soya was, Oat is en erwtendrink komt als een alternatief voor melk in je koffie. Voor de ene goedbeziger een bewuste keuze om minder of helemaal geen dierlijke producten meer te consumeren, terwijl anderen het bestellen omdat degene voor hen dat doet. Zo kan het zomaar voorkomen dat een hele groep, van elkaar onbekende, met een "better planet coffee to go" de koffiebar verlaat. Al deze veranderingen zijn voor sommigen blijvend, terwijl andere koffieliefhebbers ongemerkt teruggaan naar hun oude vertrouwde "guilty pleasure". Een deksel op je reusable beker en niemand ziet wat erin zit. Klanten wisselen wel tussen een latte en een cappuccino, of nemen af en toe een extra shot espresso. Een minder voorkomende verandering is de overstap van thee naar koffie. Meerdere dagen per week zag ik een klant die via de espressobar met een tea to go zijn weg naar het perron vervolgde. Jarenlang, rond dezelfde tijd, altijd hetzelfde recept: zwarte thee met citroen en als hij de volgende dag niet naar Woerden kwam, meldde hij dat. Toen was daar 2020 en moest ik zelf de espressobar afmelden bij het station. Het landelijk advies; reis niet met de trein, werk zoveel mogelijk thuis en dat vroeg de NS mij ook te doen. Vaccinatie bleek de weg naar onze vrijheid te zijn en nadat er een strak nationaal prikprogramma uitgerold was, zag ik na maanden 'mijn' klanten terug op het plein. Een prettige hereniging, waarbij ook de zwarte thee met citroen terugkeerde. Tijdens een korte chit-chat bestelde hij zijn to go, dit keer geen thee maar een dubbele espresso. Een hoogst ongebruikelijke verandering. Sindsdien zie ik de bekeerde thee drinker met dezelfde regelmaat als voor 2020 bij de Piaggio voor zijn dubbele espresso to go en weet ik inmiddels dat dankzij zijn inzet en opgezette prikplan wij, alle andere Nederlanders, onze vrijheid in 2021 hebben teruggekregen. Barista Stories by Barista Marlies, mei 2024
0 Opmerkingen
Je opmerking wordt geplaatst nadat deze is goedgekeurd.
Laat een antwoord achter. |
Details
Barista marlies Sinds 2013 ben ik barista en sinds maart 2014 sta ik op werkdagen met mijn mobiele espressobar bij Station Woerden. Archieven |