Sinds juli 2023 ben ik bij wet verplicht om voor single use bekers een toeslag
te vragen. Advies is €0,25 per bekertje. Dat is goed, we moeten ons bewust zijn van het gebruik van al die wegwerp bekertjes, want simpelweg; de bekers hebben een ‘leven’ van zo’n 15 minuten voordat ze in de afvalbak verdwijnen. Het prijsadvies heb ik niet overgenomen, maar om je toch bewust te laten zijn van het gebruik van een sup* beker reken ik €0,10 voor het bekertje en €0,10 extra voor het dekseltje. Je kan bij de espressobar ook reuseable bekers in allerlei maten kopen. Gelukkig zie ik steeds meer klanten met hun eigen beker bij de espressobar. Van rvs dubbelwandig, tot bekers gekregen van het werk of anders. Deze bekers hebben allerlei vormen en maten en veelal gaat de inhoud van zo’n beker richting een halve liter. Aan mij als barista de taak om de juiste verhouding espresso en melk voor een cappuccino of americano daarin te serveren. Door zo’n enorme cup lijkt het net of ik het Haagse bakkie opnieuw in Woerden introduceer. Toch heb ik ook moeite met de herbruikbare bekers. Als barista doe ik mijn best jou die beker vol vrolijkheid! te serveren. Daarvoor gebruik ik koffiebonen die gebrand zijn op hun natuurlijke smaken, gebruik ik een mooie volle melk die zacht en romig is en hanteer ik strikte hygiëneregels. Met melk is het altijd extra opletten, maar als ik dan een goed bedoelde reuse beker nog vol melkresten van eerder die dag of zelfs van de dag ervoor in mijn handen krijg… Wil ik daar mijn koffie bij schenken? Wat doet mijn melk samen met de melkresten van je eerdere koffie in je reuse cup? En als je daar dan ziek van wordt? Komt dat dan door de koffie die je bij de mobiele espressobar gehaald hebt? En net zoals in een restaurant doet de presentatie van mijn coffee to go veel met je smaak en beleving. Een espresso is een 30ml shotje geluk wat je in gedachte mee kan nemen naar die Italiaanse espressobar waar je, eventueel staand, van je perfect uitgebalanceerde koffie geniet. Vernederlands dit nu eens niet door te vragen of ik een single espresso in je reuseable cup maat soepbeker wil doen. Ja, ik ben het eens dat we ons bewust moeten zijn van het gebruik de 1 keer gebruik bekertjes. Dat kunnen er zomaar 3 tot 5 per persoon per dag zijn die we allemaal weggooien. Maar lieve lezers wil je, als je een herbruik beker koopt, naar de inhoud van de beker kijken en koffie die je daaruit wilt gaan drinken. Dan spoel ik je beker om als de melk van je vorige koffie er onverhoopt nog in zit. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze koffiebeker vind je hieronder een overzicht van de hoeveelheid ml je favoriete koffie is. Espresso 30ml - americano 60ml - cappuccino 180ml - latte macchiato 300ml. 30ml = 1 oz (ounces) De gemiddelde Nederlandse soepkom is 420ml. *SUP Single Use Plastics Barista Stories, Barista Marlies april 24
0 Opmerkingen
Je opmerking wordt geplaatst nadat deze is goedgekeurd.
Laat een antwoord achter. |
Details
Barista marlies Sinds 2013 ben ik barista en sinds maart 2014 sta ik op werkdagen met mijn mobiele espressobar bij Station Woerden. Archieven |